Leerlingenraad

De leerlingenraad bestaat uit acht leerlingen, met twee vertegenwoordigers uit elke groep van 5 tot en met 8. Leerlingen worden gekozen op basis van een sollicitatiebrief of tekening. Tijdens de vergaderingen overleggen de leerlingen samen met de leerkracht over mogelijke verbeteringen op school, waarbij ideeën van andere leerlingen worden meegenomen. De actiepunten uit deze vergaderingen worden ook besproken tijdens de teamvergadering van de school.

Voordelen van een leerlingenraad

Het deelnemen aan een leerlingenraad biedt diverse leermogelijkheden. Leerlingen ontdekken dat ze invloed kunnen uitoefenen op zaken die hun dagelijkse schoolleven beïnvloeden. Ze kunnen meedenken over bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe materialen voor het schoolplein of het organiseren van activiteiten. Daarnaast zijn er nog andere voordelen:

Vergroten van leerlingbetrokkenheid 

Een leerlingenraad verhoogt de betrokkenheid van leerlingen door hen meer invloed te geven op wat er op school gebeurt, waardoor ze zich verantwoordelijker voelen.

Denken vanuit het algemeen belang

Leerlingen leren dat de vertegenwoordigers in de leerlingenraad er zijn om de belangen van alle leerlingen te behartigen. Dit stimuleert hen om vanuit het algemeen belang te denken, in plaats van alleen hun eigen belangen na te streven.

Ontwikkeling van communicatieve vaardigheden

Communicatieve vaardigheden zijn essentieel binnen de leerlingenraad. Goed luisteren leidt tot snellere acties. Leerlingen leren effectief overleggen door onderwerpen te agenderen, vergaderstructuren te oefenen, en rollen zoals voorzitter en notulist op zich te nemen.

Actief burgerschap in de praktijk

Scholen met een leerlingenraad zien het als een voordeel dat ze werken aan actief burgerschap. Door te functioneren als een democratische leer- en leefgemeenschap, krijgen leerlingen inspraak. Dit meedenken en meebeslissen leert hen verantwoordelijkheid te dragen.

GLR

De Gemeenschappelijke Leerlingenraad (GLR) verbindt alle leerlingenraden van de SKOLO-scholen. Tijdens deze vergaderingen krijgen leerlingen een goed beeld van andere scholen en leren zij veel van en met elkaar. Deze vergaderingen vinden drie keer per schooljaar plaats op een willekeurige SKOLO-school.